Dodatak forma u Elementoru

U ovom tekstu ćete saznati nešto više o dodatku forma, sa par izmena možete dobiti formu koja odlično izgleda i odlično radi na vašem sajtu.
Prva stvar koju ćemo uraditi je da pronađemo dodatak formu u elementima i prevući je na sredinu. Kada kliknemo na stilizovanje forme, videćete Content i Style odeljke. Pod Content odeljkom se menja funkcionalnost forme, pod Form Fields možete dodati šta sve želite da tražite od podataka ljudi koji dođu na sajt. Možete da dodate koliko god polja hoćete, da ih duplirate ili obrišete. Kada kliknete na jedno polje, npr. Name, Email ili Tel, prikažu vam se sva podešavanja tog polja, kakvog je tipa(na slici ispod vidite kojeg sve tipa može biti polje), šta piše unutar polja pre nego što unesete podatak, da li obavezno polje i koja je širina polja.
Dodatak forma u Elementoru 1
Možete i više polja smestiti u jedan red, tako što podesite širinu polja, ako hoćete 2 u redu, postavite širinu na 50%, ako hoćete 3 u redu, postavite širinu na 33% i slično.
Dodatak forma u Elementoru 2
Što se tiče polja Message, to je polje tipa Textarea i ono predstavlja polje za slanje proizvoljne poruke, u okviru njega pored već navedenih stvari možete promenite i njegovu visinu, odnosno broj redova u kojima je moguće ispisati poruku.
Dodatak forma u Elementoru 3
Postoji i polje Number, koje je slično polju Tel, isto se unose brojevi, razlika u odnosu na Tel polje je što imate mogućnost podešavanja minimalne i maksimalne vrednosti. Zatim, postoje i polja Radio, Select i Checkbox, koja su slična prethodno navedenim, ali podešavate koje mogućnosti ima korisnik da izabere. Kod Radio polja, korisnik bira između radio dugmića šta želi, kod Select polja, korisnik birate iz padajućeg menija i kod tih polja je moguće izabrati samo jednu opciju, a kod Checkbox polja, korisnik otkačinje šta želi i tu je moguće odabrati više ponuđenih stvari. Kod Checkbox i Radio polja imate i opciju da li želite da ponuđene opcije budu u istom redu ili ne.
Dodatak forma u Elementoru 4
Takođe postoji i URL polje, u okviru kojeg unosite neku veb stranicu. Zatim postoje Date i Time polja, gde unosite datum i vreme. Postoje i polja File Upload, u okviru kojeg možete da okačite neki dokument, možete u opcijama da podesite maksimalnu veličinu fajla, zatim da ograničite vrstu fajla, kao i da ograničite da li je moguće dodati samo jedan ili više fajlova.
Postoji i polje reCAPTCHA, koje omogućava dodatnu bezbednost sajtu od strane spamova, u okviru kojeg korisnik mora da potvrdi da nije robot.
Što se tiče ostalog podešavanja, postoji mogućnost podešavanja veličine forme, da li će biti manja ili veća. Zatim, u okviru opcije Buttons možete da podešavate kako će dugmad izgledati, koje veličine, šta će pisati na njima, kakvo poravnanje će imati, da li će imati neku ikonicu i slično. Kada izaberete ikonicu, pojave vam se još 2 opcije, pozicija ikonice (pre ili posle teksta) i razmak u odnosu na tekst.
Dodatak forma u Elementoru 5
Kada smo formirali strukturu forme, sledeće što je potrebno podesiti Email opciju. U okviru nje, podešavamo na koji email se šalju podaci iz popunjene forme(podrazumevano je mejl administratora sajta podešen kada je napravljen sajt), kako će glasiti subjekat tog mejla, zatim ako odgovaramo na mejl, podešavamo sa kojeg mejla odgovaramo. Zatim postoji Meta Data polje, u okviru kojeg podešavamo šta će se prikazivati u mejlu, npr. Date, Time, Page URL itd.
Dodatak forma u Elementoru 6
U okviru opcije Actions After Submit podesite šta će se desiti kada korisnik popuni formu i pritisne dugme Send. Prikupiće se podaci, poslaće se mejl, preusmeriće se korisnik na drugu stranicu itd. U okviru opcije Redirect podešavamo veb stranicu na koju ćemo preusmeriti korisnika nakon što popuni formu. Takođe u okviru opcije Additional Options možete podesiti poruku koju će korisnik dobiti kada nešto uradi u formi, npr. kada je popuni, kada se desi neka greška, kada je neophodno uneti neko polje koje nije popunio.
Nakon što smo formirali formu, potrebno je u okviru kontrolne table, instalirati plugin Contact Form DB, u okviru kojeg ćete videti koji su sve podaci prikupljeni pomoću forme, i tu imate mogućnost odabira na koji način ćete izvesti podatke sa sajta na svoj računar, npr. pomoću excel dokumenta.
Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ste naučili nešto novo, ako vas interesuje čitanje još saveta za samostalni rad, možete ih pogledati na našem blogu, a u slučaju da želite da se konsultujete sa profesionalcima, kliknite na ovaj link.

Izvor: youtube

Zainteresovani ste za usluge naše agencije?

Ukoliko ste zainteresovani za neku od naših usluga, ostavite nam svoj email kako bismo Vas kontaktirali za više informacija.

Ауторска слика

Ostavite komentar:
Podelite ovaj članak: