Samo 1 navika je potrebna za promenu života

Koja je najvažnija navika koja možete usvojiti i primenjivati u svom životu?

Da li je to meditacija, vežbanje ili možda rano ustajanje?
Ne! Ova navika se skoro nikad i ne spominje, a najvažnija je iz razloga što Vam pomaže da započnete i ne odustanete od promena i novih navika.

Novogodišnja odluka teško postane navika

Lista novih navika

Da li ste nekada napravili listu novogodišnjih odluka? Odlučili ste šta želite da promenite, rekli sebi da će ta godina biti Vaša, zapisali odluke, npr. da vežbate više, ranije ustajete i da se hranite zdravo.
Dok ste donosili ove odluke, verovatno ste bili zaista uzbuđeni i dobili neku novu energiju, čak i bili ponosni na sebe samo zbog razmišljanja o ovom.
I zaista, novu godinu ste započeli tako što ste ustajali ranije, jeli salate i laganiju hranu, išli na trčanje i u teretanu…

Počeli ste da primećujete rezultate, ali šta se onda desilo?

Jedan dan ste ostali duže na poslu, i nije Vam baš bilo do odlaska u teretanu. Čuli ste negde i da nije dobro vežbati umoran, tako da ste odlučili da odete kući. Otvorili ste frižider u potrazi za nečim što biste mogli da večerate, ali pažnju Vam je više privukla pljeskavica nego velika činija salate.
Utešili ste sebe da ste proteklih nekoliko nedelja baš mnogo radili na svom cilju i da zaslužujete jedan slobodan dan.

Kako je Vaš plan napredovao posle ovo? Niste uspeli da održite sve navike?
Upravo zbog ovog jednog slobodnog dana, naše dobre navike počnu da se usporavaju u narednim nedeljama. Krećemo opet da spavamo duže, kasnije ustajemo, preskočimo koji put teretanu i trčanje, biramo nezdraviju hranu…
Nakon nekoliko nedelja, skoro sve dobre navike su nestale i vraćamo se na mesto s kojega smo i krenuli.

Zašto nismo uspeli da se držimo svoga plana i održimo dobru naviku?

Glavni razlog zašto ne uspevamo da se držimo plana i održimo nove, pozitivne navike je u činjenici da nemamo najvažniju naviku koja se naziva POSVEĆENOST.
Definicija posvećenosti bi bila – angažman ili obaveza koja ograničava slobodu delovanja što bi značilo da više nemate slobodu da radite bilo šta drugo osim onog na šta ste se obavezali.

Nova navika opstaje samo uz posvećenost

Kako razviti posvećenost?

Ne postoji jednostavan odgovor na pitanje kako možemo imati i razvijati posvećenost. Možda najbolji odgovor koji postoji jeste da morate dugo i detaljno da razmislite na šta se obavezujete i da napravite realan plan.
Na primer, recimo da trenutno idete u teretanu dva puta mesečno. Doneli ste odluku da poboljšate svoje vežbanje i izgled i rekli sebi: “Želim da počnem da vežbam što više!”
Većina ljudi bi rešila da od ovog trenutka krene u teretanu tri puta nedeljno. Možda Vam to ne izgleda previše, ali ovo zapravo predstavlja povećanje od 600%. Promena sa 2 odlaska mesečno na 12 odlazaka mesečno je drastična promena zbog koje je zaista teško ostati posvećen.

Kakav plan treba da napravimo kako ne bi odustali?

Umesto ovakvih drastičnih odluka od kojih ćete zasigurno odustati, probajte doneti male promene – umesto tri puta nedeljno, pokušajte da idete jednom nedeljno u naredna tri meseca. Za to vreme će Vam postajati sve lakše i lakše, i imaćete osećaj da je to deo Vašeg svakodnevnog života, kao što je recimo pranje zubi ili tuširanje.
Kada uspete da održite ovu naviku, povećajte broj na dva puta nedeljno, i držite se tog broja naredna 3 meseca.
Nakon toga, možete povećati broj na tri puta, pa nakon 3 meseca na četiri, itd.

Fokusirajte se na samo jednu novu naviku

Takođe, preporuka je da se fokusirate samo na jednu novu naviku u isto vreme. Možete pokušati da uvedete nekoliko novih promena istovremeno, ali u većini slučajeva se to završi odustajanjem.
Ako zaista mislite da možete više, onda se i odlučite za više novih navika. I u ovom slučaju je ključna posvećenost i da se nikako više ne vraćate na svoje stare navike, jer ako ne možete da ispoštujete svoje obaveze, nikada nećete ostvariti cilj koji želite.

Stvaranje nove velike navike je poput zidanja kuće

Zamislite da su sve Vaše navike cigle koje slažete jednu na drugu. Posvećenost bi u ovom primeru bila kao malter, koji drži sve cigle zajedno. Ako nema maltera, tj. posvećenosti sve će se raspasti.
Vremenom ovaj proces slaganja postaje zabavan i, na neki način, lagan. Počinjemo da zamišljamo “kuću” koju gradimo kako neverovatno lepo izgleda. Tako će izgledati i naš život kada spojimo sve svoje navike. Bitno je samo da koristite posvećenost kako bi one ostale na mestu i kako biste ih praktikovali, jer ćete u suprotnom slučaju završiti tamo gde ste i počeli.

Uzmite dovoljno vremena za građenje posvećenosti za svaku naviku i na kraju ćete sagraditi neverovatnu “kuću” koja će izdržati ceo život.

Pročitajte i koje stvari treba da shvatite kako biste povećali produktivnost.

Promene u Vašem životu mogu i da se naprave tako što ćete imati radnika koji će 24 sata da radi za Vas – Vaš sajt! Na ovaj način, Vi biste imali više vremena za Vaše nove navike. Ako želite promene, pogledajte kako mi kreiramo sajt i šta možemo da uradimo za Vas.

Zainteresovani ste za usluge naše agencije?

Ukoliko ste zainteresovani za neku od naših usluga, ostavite nam svoj email kako bismo Vas kontaktirali za više informacija.

Ауторска слика

Ostavite komentar:
Podelite ovaj članak: