Kako preuzeti sadržaj nekog WordPress sajta i kako zaštititi sadržaj

U ovom tekstu ćete saznati kako možete da preuzmete sadržaj nekog WordPress sajta, ali i kako zaštititi sadržaj svog sajta. Na primeru, napravili ste stranicu na sajtu i niste je postavili u meni, nalik nekoj tajnoj stranici ili stranica koja se pojavi kada neko kupi nešto na sajtu. Nigde na sajtu niste postavili link te stranice, sklonili ste je sa veb pretraživača npr. pomoću Yoast plugina misleći da ste je zaštitili ali to nije tačno. U svakoj WordPress instalaciji postoji lak način za preuzimanje sadržaja tako što postoji opcija wordpress search.
Prva stvar koju ćemo uraditi je pravljenje nove stranice i objavićemo je na sajtu.
Kako preuzeti sadržaj nekog WordPress sajta i kako zaštititi sadržaj 1
Napravili smo stranicu, videti permalink stranice ispod naslova, nismo je ubacili u meni, nismo dali pristup toj stranici ni na jednoj drugoj stranici i niko ne zna da ona postoji. Ili bar tako mislite. Ako ukucate pored URL-a vašeg sajta, ili bilo kog drugog sajta, na kraju linka stavite /?s i pretražite tu stranicu, dobićete spisak svih stranica sajta. Na taj način možete da pronađete bilo koju stranicu na svakom WordPress sajtu, bez obzira što ne postoji link ka pojedinim stranicama i što stranica nije indeksirana na Googleu. U nastavku pogledajte kako možete da rešite ovo.
Kako preuzeti sadržaj nekog WordPress sajta i kako zaštititi sadržaj 2
Sledeća stvar koju je potrebno uraditi je da u kontrolnoj tabli sajta otvorite odeljak FileManager kao što vidite na slici iznad. Prethodno je potrebno instalirati plugin File Manager ako već nemate instaliran. Potrebno je kreirati novi fajl i nazvati ga functions.php koji ćete kreirati kada dođete putanjom wp-content/themes/childtheme i unutra kreirati fajl. Umesto childtheme uđete u folder teme koju koristite. Kada napravite fajl, potrebno je kliknuti na njega da se edituje i ubaciti određene linije koda koje ćete videti u nastavku.
Kako preuzeti sadržaj nekog WordPress sajta i kako zaštititi sadržaj 3
Na slici iznad se nalazi kod koji je potrebno ubaciti u functions.php fajl, kako bi sakrili određene stranice. Liniju koda gde se nalazi 0 i 1 je potrebno izmeniti, odnosno promenite te brojeve, koji predstavljaju specifični ID stranice ili članka koje želite da sakrijete. Kako bi pronasli ID, potrebno je da kliknete u kontrolnoj tabli na stranice i da otvorite stranicu koju želite da sakrijete. Kada ste otvorili stranicu, pogledate njen URL i tu gde pise post=569 konkretno u ovom primeru, znači broj koji vam je potreban je 569 i njega upišete umesto broja 0 i sačuvate fajl functions.php.
Nakon što ste sačuvali funkciju, osvežite stranicu na kojoj ste pretraživali i nećete pronaći vašu skrivenu stranicu. Na taj način ste sakrili vašu stranicu da ljudi ne mogu da je pronađu pretragom na vašem sajtu. Postoji još jedna opcija, tako što ćete skroz onemogućiti search opciju na vašem sajtu. Ta funkcija izgleda ovako.
Kako preuzeti sadržaj nekog WordPress sajta i kako zaštititi sadržaj 4
Kada ste sačuvali ovu funkciju, ako neko pokuša da pretraži vašu stranicu, pojaviće mu se 404 greška, odnosno 404 stranica, nalik na stranicu na slici ispod.
Kako preuzeti sadržaj nekog WordPress sajta i kako zaštititi sadržaj 5
Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ste naučili nešto novo, ako vas interesuje čitanje još saveta za samostalni rad, možete ih pogledati na našem blogu, a u slučaju da želite da se konsultujete sa profesionalcima, kliknite na ovaj link.

Izvor: youtube
Author picture

Ostavite komentar:
Podelite ovaj članak: